Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Enflasyonun Düşmesi ve Satın Alma Gücünün Yükselmesi Önemli”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni asgari ücret konusunda yaptığı açıklamada, “Esas mesele enflasyonun gerilemesi ve insanların satın alma güçlerinin yükselmesi. Satın alma gücü yükselmediği sürece ne kadar ücret olursa olsun bunun çok büyük bir anlamı yok. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi ve sosyal refahın artması önemli” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Grup toplantısı sonrasında asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik büyüme ile beraber tüm kesimlerin ve çalışanların faydalanacağını belirten Yılmaz, “Esas mesele enflasyonun azalması ve insanların alım güçlerinin artmasıdır. Türkiye ekonomisi geliştikçe, işletmelerin verimliliği arttıkça çalışan kesimlerin daha fazla pay alacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“İstihdam Artışı ve Kayıtlı Çalışma Önemli”
Geçilen dönemin zorluğuna, bölgede yaşanan savaş ve çatışmalara değinen Yılmaz, dünya ekonomisinde Amerika ve Çin arasındaki rekabetin yükseldiği korumacılık eğilimlerinin arttığı bir dönemden geçildiğini belirtti. Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Şirketlerimizin rekabet gücünü koruyarak istihdam yaratmak önemlidir. İstihdam olmadan ücretin bir anlamı kalmaz. Kayıtlı çalışmanın devam etmesi ve artması gerekmektedir. SGK’ya kayıtlı istihdamın yüzde 42’si asgari ücretli çalışanlara aittir ki bu da yaklaşık 6,7 milyon kişiyi kapsamaktadır. Toplamda 33 milyon istihdam bulunmaktadır.
Kayıt dışı istihdamın engellenmesi ve kayıtlı çalışmanın teşvik edilmesi önemlidir. Ayrıca eksik kayıtlı çalışmada bir sorunun olduğunu belirtmek gerekir. Asgari ücret genellikle özel sektörü ilgilendirir. Kamuda asgari ücretle çalışan bulunmamaktadır çünkü kamu çalışanları daha yüksek ücret alır. İşletmelerin kayıt dışına çıkmaması, istihdamın korunması ve artırılması topluma daha fazla istihdam imkanı sunacaktır.”
“İşverenler Üzerindeki Baskılar Artıyor”
Asgari ücret için 500 doların bir hayal olduğu eski Türkiye’yi hatırlatan Yılmaz, işverene destek artışının işverenler üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Yılmaz, mevcut durumda rekabetin zorlu olduğuna işaret ederek, Avrupa’da durgunluk yaşandığını ve talep koşullarının elverişli olmadığını belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:
“İşletmelerimizin rekabet gücünü ve istihdamı korumak ekonomik ve sosyal açıdan önemlidir. Yükleri azaltarak daha fazla istihdam sağlamak ve kayıtlı istihdamı artırmak istiyoruz.” (ANKA)